Skogsbrandhund

Historia

Utbildning av hundar för eftersläckning av skogsbrand.

Under 2018 drog vi igång Sveriges första utbildning i eftersläckningsarbete av skogsbränder för hund och hundförare. När räddningstjänsten har avslutat räddningsinsatsen vid en skogsbrand, ska marken eftersläckas och bevakas. Vid eftersläckningen ska all glöd i marken först upptäckas för att sedan släckas. Detta kallas eftersläckning. Sökningen efter glödhärdarna nere i marken är ett omfattande och kostsamt arbete. Annie Johansson, Kyllesjö-Skog, har ansvarat som privataktör för eftersläckningsprojekt. Hittills har brandutbildad personal patrullerat på stora områden. Men med hjälp av hundar kan vi täcka större delar av markerna. Med hundens hjälp kan vi snabbare upptäcka glödhärdar, vilket gör arbetet mycket mer effektivt. Vi kan hjälpa till i en insats där vi kan förhindra spridning av branden och därmed minska kostnader ,viktiga naturvärden och känslomässiga värden.

Kyllesjö-Hund var först i världen  med Certifierade Ekipage Skogsbrandhund.

I dagsläget finns nu 9 certifierade Ekipage. Fler är på gång!

Utbildare  Martin Johnsson
  Tjänstgjort som minhundsförare i Bosnien. Yrkesdressör och dressyrchef med olika typer av   specialsökhundar. Medförfattare till Nose-Work och Specialsökhunden.
  Malin Kyllesjö- Kyllesjö-Hund
  Mentaltestdomare och mångårig erfarenhet av hundutbildningar och hundinstruktörsutbildningar.
  Driftsledare, administratör och skogsägare.

Anmäl ditt intresse för utbildningen

För att delta på utbildningen för Ekipage Skogsbrandhund krävs att du och din hund är uthålliga och har arbetslust.
Utbildningen är intensiv och det krävs att ni är villiga att lägga stor tid på träning av hunden. Hunden testas för lämplighet innan kursstart. På vår smålandsgård kan ni sedan uppleva intensiva dagar där vi går igenom allt ifrån skogsbrandens beteende, lydnad på hundarna till markerings och sökinlärning. Vi tar emot intresseanmälan inför 2023. Vi kommer endast att ta emot begränsat antal deltagare som är beredda att lägga tid på hundträning, är engagerade och vill bli endel i vårt team. Vi utbildar fortsatt endast i de län vi saknar ekipage.
VÄLKOMMEN MED FÖRFRÅGNINGAR OCH INTRESSEANMÄLAN PÅ info@herrgardskliniken.se

ripa7
cox3
ripa1
eld4-ej